Megakerken in VS sluiten met Kerst de deuren

Een aantal megakerken in de Verenigde Staten houdt met Kerst de deuren gesloten, zo meldde het Nederlands Dagblad donderdag.

Belga

BR> De kerken zien Kerst als een familiedag en verwachten weinig belangstelling. Binnen de evangelicale stroming in Amerika is met verbazing gereageerd op het schrappen van de diensten met Kerst. Dit jaar valt de feestdag op zondag, de dag waarop de kerken normaal juist vol zitten met duizenden kerkgangers.

Critici spreken van een knieval voor de seculiere cultuur. "Hier is sprake van een consumptiementaliteit", aldus prof. David Wells, docent op een evangelische theologische school in Hamilton. "Laten we de kerk niet aan mensen opleggen. Anders wordt de kerk hinderlijk", sneerde hij. "Dit voedt het individualisme dat in heel de Amerikaanse cultuur te vinden is".

Een van de kerken die dichtgaan, is de Willow Creek Community Church in Chicago, bekend van de laagdrempelige diensten voor ongelovigen. Hoofd communicatie Cally Parkinson zegt in een toelichting dat Willow Creek nog nooit tijdens de kerstdagen diensten heeft gehouden. Op één keer na, in 1994, toen Eerste Kerstdag ook op een zondag viel. Toen kwamen volgens haar maar weinig mensen opdagen. "Daarom vindt de kerkleiding het beleggen van kerkdiensten met Kerst niet het meest effectieve gebruik van staf en vrijwilligers".