"65 procent van winkels open"

Ondanks de 24-urenstaking in de distributiesector, schat Fedis, de Belgische federatie van de distributieondernemingen, dat zo'n 65 procent van de winkels donderdagvoormiddag is opengegaan.

Belga

"Er was een groot aantal mensen dat wilde werken", legt Baudouin Velge, gedelegeerd bestuurder van Fedis, uit.

Velge zei te verwachten dat er na de middag nog heel wat meer winkels de deuren zullen openen, eens de stakingsposten weg zijn. In de streek rond Oostende en rond Genk zijn er volgens Velge het meeste problemen gesignaleerd.

Chris Van Drogenbroeck van de christelijke bediendenbond LBC zegt van zijn kant tevreden te zijn met de opvolging van de staking.

"In Vlaanderen en Brussel is ongeveer driekwart van de Carrefour/Super GB vestigingen dichtgebleven. Van de Delhaizewinkels bleef een derde gesloten. Bij Colruyt blijven klanten voor 30 à 35 procent van de vestigingen voor gesloten deuren staan", aldus Van Drogenbroeck.

Hoe de staking bij de supermarkt Aldi wordt gevolgd is niet meteen duidelijk, ook daar bleven heel wat vestigingen dicht, "zelfs zonder dat er stakingsposten stonden opgesteld, gewoon doordat mensen niet kwamen opdagen".

"Daarnaast is in heel wat winkels, die wel opengingen, slechts een beperkt aantal werknemers aan de slag", vervolgt Van Drogenbroeck. De goede opvolging toont volgens hem aan dat de mensen op de werkvloer achter de actie staan.