Israël schort overleg over verbinding Westoever-Gazastrook op

Israël heeft de besprekingen over de opening van een wegverbinding tussen de Westoever en de Gazastrook donderdag opgeschort. Het was de bedoeling dat Palestijnen vanaf volgende week per bus tussen de twee gebieden zouden kunnen reizen.

AP Ned

Een zelfmoordaanslag die maandag in de Israëlische plaats Netanya behalve aan de Palestijnse dader aan vijf Israëliërs het leven kostte, vormde voor de inmiddels demissionaire regering van premier Ariel Sharon echter aanleiding de besprekingen op te schorten.

De wegverbinding tussen de Westoever en de Gazastrook moet er komen op grond van een akkoord dat Israël en de Palestijnen in november onder bemiddeling van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Condoleezza Rice, sloten. Het akkoord garandeert de Palestijnen een veilige doorgang tussen de twee gebieden. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat noemde het uitstel een ernstige schending van het akkoord.

Een Israëlisch gevechtsvliegtuig heeft donderdag twee raketten afgevuurd op een samenscholing van radicale Palestijnen in het noorden van de Gazastrook. Twee werden gedood en zes raakten gewond, aldus Palestijnse zegslieden. De aangevallen Palestijnen behoorden tot de Al Aqsa Martelarenbrigades. De aanval had plaats in de omgeving van Jebaliya en was volgens het Israëlische leger gericht tegen een hooggeplaatst lid van de Martelarenbrigades, die na de aanval wraak zwoeren.

Woensdagavond liquideerde het Israëlische leger in de Gazastrook een lid van de radicale Palestijnse Volksverzetscomités.