Doden bij incidenten tussen Chinese politie en betogers

Bij een betoging van boeren in het zuiden van China zijn verscheidene doden gevallen toen de politie het vuur opende op de betogers.

Belga

Het precieze aantal slachtoffers is niet bekend, maar volgens ooggetuigen vielen er tussen vier en enkele tientallen doden.

Het gaat om het zwaarste incident in het protest dat al vijf maanden aansleept. De boeren protesteren tegen de onteigening van hun grond ten voordele van een plaatselijke energiecentrale en het gebrek aan vergoedingen voor de bewoners. "We hebben geen schadeloosstelling gekregen, geen cent", aldus een boer die onteigend werd om plaats te maken voor een windmolenpark.

Dinsdag werden drie afgevaardigden van de ontevreden dorpsbewoners opgepakt. Daarop verzamelden duizenden anderen om hun vrijlating te eisen, zo meldt de Amerikaanse radiozender Radio Free Asia (RFA). Op basis van ooggetuigenberichten spreken RFA en Amnesty International van minstens vier doden en verscheidene gewonden. Het Japanse agentschap Kyodo kon met enkele dorpelingen in Dongzhou spreken die het over 20 tot 50 doden en tevens een vijftigtal gewonden hadden. De Hongkongse krant Ming Pao had het dan weer over vijf doden. De dorpelingen zouden ook blokkades hebben opgetrokken en zich gewapend hebben met zelfgemaakte brandsassen.

De autoriteiten weigeren commentaar. "We doen enkel onze plicht", zei een politiewoordvoerder in Honghaiwan. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking wil "uitzoeken wat er gebeurd is".

Aangeboden door onze partners