Bernard Tapie veroordeeld tot 8 maanden voor fiscale fraude

De gewezen Franse zakenman Bernard Tapie is donderdag door een rechtbank in Parijs veroordeeld tot drie jaar gevangenis waarvan 8 maanden onvoorwaardelijk, wegens fiscale fraude.

Belga

Volgens zijn advocaat komt Tapie echter niet in de cel, omdat de uitspraak wordt samengevoegd met eerder uitgesproken straffen in een vorige zaak van fiscale fraude.

De correctionele rechtbank bevond Bernard Tapie schuldig aan belastingontduiking tijdens de jaren 1992 en 1993. De fiscus verweet Tapie 7,1 miljoen euro belastingen op inkomsten ten bedrage van 14,6 miljoen euro over deze periode niet te hebben overgemaakt.

Omdat de zakenman al van februari tot juli 1997 in de gevangenis zat wegens een eerdere zaak van fiscale fraude, gaat Tapie niet opnieuw de cel in.

Eind september wees de rechtbank Tapie 135 miljoen euro van de Franse staat toe, in een geschil over de verkoop van zijn vroegere groep van sportmateriaal Adidas.

Nadat hij fortuinen won in zaken, de glorie proefde in het voetbal (met Olympique Marseille), schitterde in de politiek en daarna zijn eigen val meemaakte en in de gevangenis belandde, investeert Bernard Tapie nu in de audiovisuele sector, het theater en de film. Onder de socialistische president François Mitterrand was hij begin van de jaren negentig minister voor Stedelijk Beleid.