Iraanse president stelt Joodse staat in Duitsland voor

Israël moet worden verplaatst naar Europa - als het Westen tenminste de holocaust wil goedmaken. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad donderdag gezegd.

Belga

BR> Hij impliceerde hiermee dat schuldgevoelens meespeelden bij de steun van Europese landen voor de stichting van Israël, vlak na de Tweede Wereldoorlog. De onrechtvaardige behandeling van de joden had plaats in Europa. Daarom is het onterecht dat de Palestijnen te lijden hebben onder de joodse staat, zei Ahmadinejad. "Geef de zionisten wat land in Europa, in Duitsland of Oostenrijk." Als Europa hiertoe besluit, dan zal Iran zijn steun verlenen aan het plan en deze Europees-joodse regering niet aanvallen, aldus Ahmadinejad.

Israël reageerde verontwaardigd. "Jammer genoeg is dit niet de eerste keer dat de president van Iran schandelijke en zelfs racistische opmerkingen maakt over joden en Israël", zei woordvoerder Mark Regev van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken. Ahmadinejad kreeg onlangs veel kritiek over zich heen vanwege zijn uitspraak dat Israël van de kaart moet worden geveegd.

"Deze rare en extreme uitlating toont nog eens aan wat voor vlees we in de kuip hebben", zei de Israëlische minister van buitenlandse zaken Silvan Shalom. Hij zei dat alles op alles gezet moet worden om te verhinderen dat Iran een kernwapen ontwikkelt. "Dit land dat het bestaan van de staat Israël niet erkent zal alles doen wat het kan om de staat Israël te vernietigen."

De Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw noemde de uitspraken van Ahmadinejad namens alle 25 lidstaten van de Europese volstrekt onaanvaardbaar. "Ze geven geen pas in een beschaafd politiek debat", zei Straw. "Iran staat alleen in zijn afwijzing van een oplossing van het Arabisch-Israëlisch conflict gebaseerd op het beginsel van twee staten die in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan." Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Jacques Chirac noemden de uitspraak van de Iraanse president onacceptabel.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken keurde de uitlatingen van Ahmadinejad af als ontstellend en laakbaar. "Ze wekken bij ons in de internationale gemeenschap bepaald geen hoop dat de regering van Iran bereid is zich te gedragen als een verantwoordelijk lid van die gemeenschap", zei woordvoerder Adam Ereli.