Nederlandse geheime dienst in verlegenheid door diskettes

Twee diskettes met geheime documenten die een geheim agent achterliet in een huurauto hebben de Nederlandse binnenlandse geheime dienst AIVD in ernstige verlegenheid gebracht.

Belga

De diskettes zijn doorgespeeld aan misdaadverslaggever Peter de Vries die zondag zijn programma op SVS 6 aan de affaire wijdt, zo schrijft de Volkskrant donderdag.

De AIVD heeft woensdag bevestigd dat staatsgeheimen in het geding zijn. Zij heeft De Vries al aangeschreven met de mededeling dat bezit van staatsgeheimen strafbaar is en openbaarmaking ervan een onrechtmatige daad.

De diskettes bevatten onder meer verslagen van infiltratie in milieuactiegroepen, in Molukse groeperingen en bij 'links-extremisten' evenals "zeer comprimenterende" informatie over "seksuele escapades" van wijlen Pim Fortuyn met "Marokkaanse jongetjes", aldus de Volkskrant die zich steunt op De Vries.

De populistische outsider had in 2002 enorm succes met zijn verkiezingscampagne, maar werd op 6 mei 2002, kort voor de verkiezingen door een alleen handelende dader doodgeschoten. Fractievoorzitter R. Sörensen van Leefbaar Rotterdam en vroeger medewerker van Pim Fortuyn, heeft verklaard dat Fortuyn (die van zijn homoseksuele geaardheid geen geheim maakte) geen seks heeft gehad met minderjarige jongens.

Sörensen en Fortuyn wisten al voor de verkiezingen dat de AIVD onderzoek deed naar Fortuyns partij. "Fortuyn dacht dat er jonge jongens op hem afgestuurd werden en waarschuwde ons toen dat ze dat met andere politici ook wel zouden doen en dat we dus moesten opletten", aldus Sörensen. Hij is overigens van mening dat de informatie niet toevallig is kwijtgeraakt.