Rice stelt EU- en NAVO-ministers gerust

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice heeft haar ambtgenoten van de EU en de NAVO woensdagavond toelichting gegeven over de geheime CIA-vluchten in het Europese luchtruim, en die toonden zich "tevreden" met de antwoorden die ze kregen.

Belga

Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht gemeld.

Condoleezza Rice ontmoette haar 31 ambtgenoten van de EU en de NAVO tijdens een informeel diner in het Brusselse Egmontpaleis. De 'secretary of state' trad niet in detail over de geheime activiteiten in het buitenland van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, maar volgens De Gucht kan niemand dat verwachten en zouden andere landen dat ook niet doen.

De Belgische buitenlandminister zei dat hij niets nieuws had gehoord, maar volgens hem schetste Rice wel een samenhangend kader van principes die de VS toepassen op hun anti-terreuractiviteiten, en dat laat toe de stroom berichten van de laatste weken over de materie beter te plaatsen.

Rice verzekerde dat Washington op elk ogenblik het internationale recht heeft gerespecteerd, dat er nooit toelating is gegeven voor martelpraktijken, en dat de soevereiniteit van de betrokken landen altijd is geëerbiedigd.

De berichten over geheime CIA-vluchten in Europa met terreurverdachten aan boord zorgden de laatste weken voor veel controverse.