Opwarming klimaat dodelijk en ziekmakend voor vele Europeanen

De opwarming van het klimaat heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ernstige gevolgen voor de gezondheid van de mensen in Europa.

Belga

Zo zouden alleen al 35.000 mensen door de hittegolf in de zomer van 2003 zijn gestorven. Dat maakte de WHO maandag op de VN-klimaatconferentie in Montréal bekend. Bij de 15 grote overstromingen van het jaar 2002 werden in Europa circa een miljoen mensen rechtstreeks getroffen; 250 mensen kwamen daarbij om.

Door de hogere temperaturen zijn er ook meer ziekteverwekkers in de levensmiddelen. Zo groeit het aantal met salmonella besmette mensen bij elke graad temperatuurstijging over een week met vijf tot tien procent. De periode van de pollen is in de afgelopen 30 jaar met tien tot elf dagen verlengd.

Dat toont aan dat de klimaatsverandering gevolgen heeft voor mensen uit alle Europese landen, ongeacht de economische prestaties van elk land, aldus de WHO. Ook de door teken overdraagbare ziekte van Lyme en hersenvliesontsteking breiden zich steeds verder uit. De ziektekiemen werden volgens de WHO reeds in Zweden en Tsjechië ontdekt.

Aangeboden door onze partners