Snel afvallen slecht voor jonge sporters

Jonge sporters die snel afvallen of bijkomen lopen ernstige gezondheidsrisico's. In een nieuw rapport stelt de Amerikaanse Academy of Pediatrics dat tieners die snel vermageren of aankomen vaker dan volwassenen het slachtoffer zijn van dehydratie, eetstoornissen of oververhitting omdat hun lichaam meer lichaamswarmte produceert in verhouding met hun lichaamsvolume of body mass.

Belga

Volgens de instelling mag je eigenlijk niet meer dan een halve of één kilo per week afvallen. Jonge atleten die snel aankomen, maken dan weer teveel vet aan en te weinig spieren, wat de kans verhoogt op hart- en vaatziekten.

Dr. Thomas Martin, sportgeneesheer in Williamsport, Pennsylvania, onderzocht de praktijken van sportcoaches en hun pupillen en stelde vast dat er tal van misbruiken zijn. "Het idee dat "vet" slecht is, wordt dwangmatig," zegt hij. "Jongens moeten minstens 7 pct lichaamsvet hebben, meisjes 12 pct."

Vasten en tegelijk overmatig trainen, stoombaden en sauna's nemen is nefast voor de gezondheid van een jonge sporter, zo luidt de conclusie.

Het probleem doet zich voor in sporttakken waar lenigheid en kracht van tel zijn, zoals bodybuilding, turnen, schaatsen en zelfs voetbal. Zeker worstelaars nemen vaak hun toevlucht tot (gevaarlijke) vermageringskuren, om zo in een lagere gewichtsklasse te kunnen vechten. In de VS kwamen in 1998 zo nog drie jonge worstelaars aan hun eind die een intensieve training- en vermageringskuur hadden gevolgd.

Het rapport is verschenen in het vakblad Pediatrics.