Het leger bekeken door striptekenaars: "Defensie stript!"

Drieëndertig striptekenaars hebben, op vraag van de Federale Overheidsdienst Defensie, hun visie over 'Defensie vandaag' uitgetekend. Het resultaat, gebundeld in het album "Defensie stript!", is vanaf 17 december te koop in de stripwinkels.

Belga

Naar minister van Defensie André Flahaut dinsdag bij de voorstelling van het album in het Brusselse Stripmuseum vertelde, ontstond het idee toen hij in 2003 tijdens de kerstmarkt van Nijvel enkele tekenaars ontmoette. Later vroeg Flahaut kunsthistorica Coralie Dierckx het project te coördineren. Volgens haar is het "een uniek gegeven dat Defensie het stripmedium gebruikt voor overheidscommunicatie". Vijftien Nederlandstalige en achttien Franstalige stripauteurs (beginners zowel als ervaren rotten in het vak) waren bereid aan het project mee te werken. Dat zijn William Vance, Dino Attanasio, Jan Bosschaert, Griffo, Cromheecke, Wasterlain, Steven Dupré, Ferry, Marvano, Pieter De Poortere, Conz, Studio Max, Randall Casaer, Charel Cambré, Stedho, Kim, Ersel, Servais, Dress, du Bus, Serdu, Gilbert J.J., Barton. J., Leonardo, Nicolas Maus, Pierre-Emmanuel Paulis, Zanon, Saive, Linden, Willy Beeckaert, Philippe Cenci, Krèstchan en Marc De Moor.

De cover van "Defensie Stript!" is van de hand van William Vance, de tekenaar van onder meer de reeks XIII en winnaar van de Bronzen Adhemar 2005, de Vlaamse cultuurprijs voor de strip. De tekenaars waren vrij in hun interpretatie van Defensie, maar werden toch verzocht politiek en racisme uit de weg gaan. Op totaal 64 pagina's illustreren de auteurs hun kijk, de een al duidelijk grappiger of onbezorgder dan de ander. Zo stelt Griffo de oorlogsmachine voor in een verre toekomst en zijn kijk is eerder somber. Marvano, die in veel albums de oorlog als thema gebruikt, kiest voor een kritische toon. Stedho maakt van de mens een allesverslindend varken en Jan Bosschaert illustreert de beschermende functie van Defensie met drie schaars geuniformeerde dames. Karikaturen, foto's en een biografie verschaffen duidelijkheid over de tekenaar achter elke bijdrage.

Het budget voor het project bedroeg ongeveer 60.000 euro voor 5.000 Nederlandstalige en 5.000 Franstalige albums. In elke taal worden er 3.000 te koop aangeboden. De opbrengst gaat naar Child Focus, Unicef België en vijf door Defensie erkende vzw's: Vivat!, Pinnochio, Roman, Hulpbetoon aan de Marine en Fonavibel. "Defensie stript!" wordt feestelijk gelanceerd tijdens Strip Turnhout. Het oudste stripfestival van de Benelux vindt dit jaar plaats op 17 en 18 december in cc De Warande. Zondag 18 december worden alle 33 deelnemende striptekenaars er van 11.45 uur tot 12.30 verwacht op een signeersessie in de terraszaal. "Defensie stript!" telt 128 pagina's en is verkrijgbaar in de betere stripspeciaalzaak en bij Fnac tegen 12 euro. Meer info op www.mil.be en www.stripturnhout.be .