Eén derde van Belgische werknemers zou liever eigen baas zijn

Eén derde van de Belgische werknemers wil uit de traditionele arbeidsrelaties stappen om als zelfstandige aan de slag te gaan of een eigen zaak te beginnen. Dat blijkt uit het internationale "Kelly World at Work"-onderzoek naar de werkgelegenheid van het interimkantoor Kelly Services.

Belga

Zowat 33 procent van de respondenten verklaarde de voorkeur te geven aan een andere structuur dan voor een werkgever te werken. Het Europese gemiddelde ligt met 45 procent hoger: dat komt door de hogere percentages in Rusland, Duitsland, Zweden en Frankrijk.

Kelly Services stelde vast dat twaalf procent van de ondervraagden in België als freelancer wil werken voor verschillende werkgevers; dat negen procent een eigen zaak wil beginnen; dat zeven procent zelfstandige wil zijn op het gebied van consultancy en tijdelijke of contractuele opdrachten en vier procent wil zelfstandig consulent zijn.

"Veel meer mensen willen hun eigen lot in handen nemen. Deze zogenaamde zelfstandigen worden aangetrokken door de autonomie, de onafhankelijkheid en de flexibiliteit van hun eigen werk", aldus Philippe Richir, de manager voor België en Luxemburg van Kelly Services Belgium.

Het onderzoek toonde ook aan dat het verschil in motivering om zelfstandig te werken of een eigen zaak te beginnen afhankelijk is van de leeftijd.

De sectoren die het meest zelfstandigen aantrekken, zijn engineering, IT, reizen en vrijetijdsbesteding. Ook diensten verlenen aan ondernemingen scoort goed.

Aan het onderzoek werkten 19.000 respondenten uit twaalf Europese landen mee.