Paard van Sinterklaas krijgt identiteitschip

Het paard van Sinterklaas, voor de gelegenheid een Belgisch trekpaard, heeft bij zijn passage op de landbouwbeurs Agribex een chip gekregen. "Dankzij deze chip mag Sinterklaas volgend jaar terugkeren naar België", luidde het dinsdag tijdens een persconferentie van de Belgische Confederatie van het Paard (BCP).

Belga

Vanaf volgend jaar geldt immers de veralgemeende identificatieverplichting bij paardachtigen (paarden, ezels, pony's en zelfs zebra's) vanwege de federale overheid. Die wordt beetje bij beetje ingevoerd, zodat ten laatste op 1 juli 2008 alle paarden op Belgisch grondgebied geïdentificeerd zijn, door middel van een Europees paspoort en een microchip. De BCP schat het hele "paardenpark" in België op zowat 160.000.

De hele operatie ligt momenteel op schema, stelt de confederatie. "De federale overheid heeft een openbare aanbesteding uitgeschreven om de hele databank van gegevens te laten beheren", aldus Rudi Eerdekens, voorzitter van de Vlaamse Confederatie van het Paard. "Daarna kan een eenheidsprijs voor de hele 'identiteitsoperatie' vastgelegd worden."

Volgens de BCP moeten dit allemaal geregeld zijn voor maart 2006, "anders wordt het moeilijk om de eerste deadline te halen". Op 1 juli 2006 moeten alle "voedselproducerende" paarden voor hun vertrek naar het slachthuis immers bekend zijn, net als de paarden bestemd voor het handelsverkeer en de uitvoer.

Aangeboden door onze partners