TNT wil slecht draaiende logistieke tak verkopen

Het Nederlandse postconcern TNT verkoopt zijn slecht draaiende logistieke tak, die vooral het voorraadbeheer van grote bedrijven verzorgt.

Belga

De onderneming meldde dinsdag de zakenbank Goldman Sachs in de arm te hebben genomen om de verkoop te begeleiden. De activiteiten zijn goed voor een jaaromzet van 3,4 miljard euro. TNT, voorheen TNT Post Groep (TPG), verwacht de verkoop in de tweede helft van volgend jaar te hebben afgerond. Het concern wil zich concentreren op de beter renderende postbezorgingsactiviteiten en pakketvervoer. Het onderdeel vrachtmanagement, nu nog onderdeel van de logistieke tak van TNT, blijft behouden om de verbinding tussen Azië en Europa te ondersteunen.

Daarnaast hoopt het concern hard te kunnen groeien in China en wil het zijn Europese netwerk uitbreiden. De ambitie om in China de grootste binnenlandse transportonderneming te worden is een stapje dichterbij gekomen door de geplande overname van Hoau Logistics Group, een van de grootste vracht- en pakketvervoerders van China. Dit bedrijf beschikt over 140 distributriecentra. TNT hoopt Hoau in de loop van volgend jaar definitief in te kunnen lijven. Voor de versterking van de pakketvervoerdivisie in Europa kondigde TNT dinsdag de overname aan van de op twee na grootste pakjesvervoerder in Spanje, TG+. Dit bedrijf heeft een omzet van 120 miljoen euro. Met de overname breidt TNT zowel zijn binnenlandse als internationale express-activiteiten uit. TNT is ook in België actief, onder meer op de luchthaven van Bierset.

Voor de aandeelhouders had TNT nog een verrassing in petto met de inkoop van eigen aandelen ter waarde van 1 miljard euro. Verder verhoogde TNT de verwachte omzetgroei voor de express-divisie in de komende jaren. Die zal met 10 tot 15 procent groeien. Eerder werd uitgegaan van een "hoge enkelcijferige (minder dan 10 procent, nvdr.)" groei. Wat de winstgevenheid van de divisie betreft mikt TNT op een marge van rond 10 procent in de komende jaren. De TNT-directie stond onder druk om iets te doen. Op de financiële markten is de afgelopen maanden veelvuldig gespeculeerd op een overname, omdat het bedrijf in andere handen mogelijk beter zou renderen. De Amerikaanse pakketvervoerder UPS is daarbij veelvuldig genoemd. Vorige maand bleek ook een Duitse investeerder interesse te hebben in een overname.

Beleggers op de beurs in Amsterdam reageerden opgetogen op de plannen. Het aandeel TNT stond dinsdagochtend in de eerste handel bijna 5 procent hoger op 4,65 euro.