Minister Onkelinx werkt aan nieuwe wet computerspelen

Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) onderzoekt hoe het parket het gewelddadige computerspel Bully uit de handel kan laten halen en de producenten en de verspreiders ervan kan laten vervolgen. Ze wil bovendien een wet tegen agressieve computerspelen.

GPD

Dat zei ze maandag tegen volksvertegenwoordiger Tony Van Parys (CD&V). In Bully probeert de speler zoveel mogelijk klasgenootjes te pesten door ze stompen in de maag te geven, in de wc-pot te duwen, geld af te troggelen of voetje te lichten. Er waren al petities tegen dit spel. Van Parys wilde maandag maatregelen.

Onkelinx zei dat er tientallen computerspelen in de handel zijn die aanzetten tot haat of tot geweld. Het gerecht kan vervolgen voor "aanzetten tot geweld", maar alleen als tengevolge van zo'n spelletje ook echt een misdrijf werd gepleegd. En dan nog zal het moeilijk zijn om het rechtstreekse verband tussen het spelletje en het criminele feit aan te tonen. Onkelinx onderzoekt nu of er nog andere mogelijkheden zijn. Ze wil dat de producenten kunnen worden vervolgd, zelfs als nog géén gewelddadig feit uit een agressief spelletje volgde. Als er onvoldoende mogelijkheden zijn, dan wil Onkelinx de wet wijzigen.