Vijf bedrijven ontvangen "landbouwoscar"

Vijf landbouwbedrijven hebben dinsdag een Agrafiekprijs, de zogenaamde landbouwoscar, gekregen. De prijzen werden uitgereikt door Vlaams minister-president en Vlaams minister van Landbouw Yves Leterme, tijdens de landbouwbeurs Agribex. Thema van de uitreiking was "imago, milieu en veiligheid".

Belga

Voor de eerste maal werden "oscars" uitgereikt in vijf categorieën, met als nieuwkomers de rubrieken "loonwerk" en "prijzenswaardig initiatief". In de rubriek "loonwerk" ging de prijs naar Loonbedrijf Weltjens Bocholt, dat zich bezig houdt met landbouwwerken, oogstwerkzaamheden voor een conservenfabriek en vervoer. De oscar voor beste "prijzenswaardig initiatief" ging naar het mestverwerkingsproject Bionoord uit Brecht. Het gaat om een krachtenbundeling van 140 varkenshouders om samen een mestverwerkingsproject op te starten.

De categorie "melkveebedrijf" werd gewonnen door De Ploeg uit Herselt. Deze landbouwvennootschap produceert melk op een duurzame manier. Bij de "varkenshouders" ging de Agrafiekprijs naar Karien Thevelen uit Kortemark-Werken. In de categorie "boomkwekerij/sierteelt" werd Oprins Plant uit Rijkevorsel onderscheiden, dat onder meer bekendheid verwierf met haar bamboe.