Schadevergoeding van 37.000 euro voor schot in oog

Twee jonge Maaseikenaren moeten samen een schadevergoeding ophoesten van bijna 37.000 euro omdat ze vanuit een dakvenster iemand met een luchtkarabijn beschoten hadden.

GPD

Het slachtoffer, ook een jongeman uit Maaseik, geraakte gewond aan het linkeroog terwijl hij de straat overstak. Volgens de twee hadden ze niet de bedoeling iemand te raken.

De twee vrienden uit Maaseik (23 en 22 jaar oud) hadden het er op 10 november 2001 niet beter op gevonden dan vanuit het dakraam van de woning van de oudste beurtelings te schieten met een luchtdrukgeweer. Vanuit het raam, dat uitgaf op een drukke omgeving, hadden ze doelwitten genoeg om op te mikken. Zo werden onder meer in verkeersborden, een elektriciteitspaal en een brievenbus hagelinslagen teruggevonden.

De twee jongeren raakten ook echter een jonge stadsgenoot, die gewond werd aan het linkeroog en de -wenkbrauw. Volgens de twee gebeurde dat per ongeluk en hadden ze nooit de bedoeling gehad iemand te raken. De ballistische expert haalde die bewering echter onderuit. Volgens zijn verslag werd bewust gemikt op personen, omdat het slachtoffer zich niet in de baan vond van de voorwerpen die het doelwit uitmaakten. De jongeman die gewond raakte, moet voor de rest van zijn leven een bril met prismaglazen dragen.

Ook stelde de expert dat op een drukke zaterdagmiddag de kans erg klein is dat niemand geraakt wordt. Bovendien werden nog drie andere personen geraakt door een projectiel, onder wie twee wegarbeiders enkele dagen voordien. Voor deze feiten worden de twee jongeren niet veroordeeld. Volgens de rechter is moeilijk uit te maken wie precies het meest dramatische schot loste. Daarom worden de twee samen veroordeeld tot 3 maanden cel met volledig uitstel en 1.000 euro boete. Aan het slachtoffer moeten ze samen een schadevergoeding van 36.878,80 euro betalen.