Zuma aangeklaagd voor verkrachting

De voormalige Zuid-Afrikaanse vice-president Jacob Zuma is dinsdag aangeklaagd voor verkrachting. Hij moet op 13 februari voorkomen. Dat heeft openbaar ministerie dinsdag gezegd.

AP Ned

Er werden geen bijzonderheden bekendgemaakt, maar volgens krantenberichten zou de 63-jarige Zuma een bekende van de familie hebben verkracht. Hij ontkent de beschuldigingen. Zijn aanhangers zeggen dat die deel uitmaken van een lastercampagne die bedoeld is om Zuma's populariteit in het regerende Afrikaans Nationaal Congres te ondermijnen, zodat hij geen kans maakt om in 2009 president Thabo Mbeki op te volgen.

Zuma moest in juni als vice-president aftreden nadat hij was aangeklaagd wegens corruptie in een zaak waarvoor zijn financieel adviseur tot vijftien jaar werd veroordeeld. Binnen het ANC nam hij na Mbeki nog altijd de tweede positie in, maar hij zei voor de duur van het proces informeel uit de partijleiding te stappen. Hij behield wel zijn aanspraken op de titel van vice-voorzitter van de partij. Het ontslag van Zuma in juni leidde tot een scheuring binnen het ANC. Zuma heeft veel aanhang in de linkervleugel van het ANC, onder vakbondsleden en leden van de met het ANC verbonden Communistische Partij.

Zuma werd formeel in staat van beschuldiging gesteld voor het Magistrate's Court van Johannesburg. Hij kwam vrij tegen een borgsom van 20.000 rand (ongeveer 2.560 euro). Hij zei de beschuldigingen zeer ernstig te nemen, "omdat ik iedere vorm van geweld tegen vrouwen veroordeel".