David Cameron nieuwe leider van Britse Conservatieven

De 39-jarige David Cameron is verkozen tot nieuwe leider van de Tories, zo heeft de Britse Conservatieve Partij dinsdag bekendgemaakt. De vroegere televisiemanager volgt Michael Howard op.

Belga

Cameron wordt het vierde hoofd van de Tories sinds 1997. In een stemming per brief bij meer dan 200.000 partijleden haalde hij het van zijn rivaal David Davis met een 2:1 marge. Toen kort na de parlementsverkiezingen van mei de strijd om het Conservatieve leiderschap losbarstte omdat Howard opstapte, waren zij de topfavorieten onder vier kandidaten.

Tot voor enkele maanden leek de 56-jarige David het te gaan halen. Maar een inslaande speech op de Tory-partijconferentie in oktober katapulteerde Cameron, die nog maar vier jaar parlementslid is, naar boven.

Cameron is gehuwd en heeft twee kinderen. Bijna de gehele jaren negentig bekleedde hij een leidinggevende functie bij het private tv-station Carlton. Hij werd opgeleid in Eton en Oxford, en geldt binnen de Conservatieve partij als iemand die "moderniseert" en die de partij kan redden van verder verval.

Bij de stembusgang in mei waren de Tories goed voor 32,3 procent van de stemmen, slechts een fractie meer dan in 2001.