Vijf explosies bij Madrid opgeëist door ETA

Op en nabij snelwegen in de omgeving van Madrid zijn zich dinsdag vijf kleine bommen tot ontploffing gebracht. De gewapende Baskische afscheidingsbeweging ETA had van tevoren voor de explosies gewaarschuwd.

AP Ned

Niemand raakte gewond en de schade bleef beperkt. Wel ondervond het verkeer hinder van omleidingen als gevolg van de bomaanslagen. Dat hebben Spaanse media gemeld.

In Spanje wordt dinsdag gevierd dat 27 jaar geleden de huidige grondwet werd aangenomen en de democratie zijn intrede deed. De nationale feestdag is waarschijnlijk aanleiding voor de aanslagen. De Spaanse politie heeft dinsdag het vliegveld van Santander ontruimd na een bommelding door iemand die zei namens de ETA te spreken. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. De terminal en het parkeerterrein werden even voor 12.00 uur ontruimd.

De Baskische krant Gara had een telefoontje gekregen waarin werd aangekondigd dat tussen 12.00 en 14.00 uur een bom zou ontploffen. Dat bleek niet het geval. De politie heeft buiten de terminal gezocht naar eventuele explosieven, maar niets gevonden. De terminal zelf wordt nog onderzocht.