18.900 km2 Amazonewoud verdwenen in 2004-2005

Tussen juli 2004 en augustus 2005 is 18.900 km2 Amazonewoud verdwenen. Dat is 30% minder dan in de voorafgaande periode, zo meldt de Braziliaanse regering maandag.

Belga

"Dit resultaat getuigt van de gezamenlijke inspanning" van de verschillende ministeries, aldus milieuminister Marina Silva, die de cijfers bekendmaakte. "Onze grote uitdaging ligt in het combineren van ontbossingsbeperking met het opzetten van projecten voor duurzame ontwikkeling onder de lokale gemeenschappen", aldus minister Silva. Tussen juli 2003 et augustus 2004 verdween 27.200 km2 Braziliaans Amazonewoud, bijna de oppervlakte van België. Die periode was de slechtste sinds 1995, toen 29.050 km2 verdween. De ontbossing is tussen 2004 en 2005 met name afgenomen in de regio langs de BR163-snelweg die Belem, de hoofdstad van de Amazonestaat Para, met Brasilia verbindt. In het zuidoosten van Para en in het zuiden van de buurstaat Amazonas is de ontbossing daarentegen toegenomen, zo meldt Gilberto Camara, voorzitter van het nationaal instituut voor ruimtelijk onderzoek (INPE) dat de metingen heeft verricht. "We kunnen niet tevreden zijn met de nog altijd hoge resultaten van 2004-2005, maar het is een stap in de goede richting", aldus Paulo Adario, de Amazonespecialist bij Greenpeace.

Volgens hem is het "nog te vroeg" om te kunnen zeggen of deze afname "een tendens" is die zich de komende jaren zal voortzetten. De daling hangt met verschillende factoren samen, aldus de Greenpeace-woordvoerder: de daling van de sojaprijs op de internationale markt (soja wordt sinds enkele jaren massaal aangeplant op ontboste Amazonegrond), de massale bewaking van de BR163 na de moord op de Amerikaanse missionaris Dorothy Stang in februari, en een grote politieactie tegen illegale kap in juni.

Deze acties waren effectief, maar "niet permanent", zo licht Adario toe. De regering van president Luiz Inacio Lula da Silva lanceerde in maart 2004 een actieplan om de ontbossing van de Amazone een halt toe te roepen.