Preventief onderzoek risico's hartinfarct in UZ Antwerpen

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen is het enige ziekenhuis in België dat apparatuur exclusief aanwendt om preventief slagaderverkalking, oorzaak van hartinfarcten, op te sporen.

Belga

Het toestel, een CT-scan, brengt zaken aan het licht die met de klassieke tests over het hoofd zouden worden gezien. Het laat voor bijna 100 pct toe om iemand als hartpatiënt uit te sluiten.

De primeur werd donderdag toegelicht door prof. dr. Christian Vrints, diensthoofd cardiologie van de UZA. Het ziekenhuis schafte in leasing twee van dergelijke toestellen (kostprijs 1,5 miljoen euro elk) aan, waarvan er één sinds augustus alleen wordt gebruikt voor preventief onderzoek bij hart- en vaatpatiënten.

Hartziekten zijn op hoge leeftijd nog steeds de grootste doodsoorzaak. Een betere preventie kan het aantal doden doen dalen, aldus Vrints. In het UZA werden sinds augustus al meer dan 300 patiënten onder de scanner gelegd.

Speciale software laat toe via een driedimensioneel beeld enkel een computerbeeld te krijgen van het hart en de kroonslagader en de graad van verkalking van die laatste vast te stellen. "We willen als cardiologen meer preventief werken", aldus Vrints. Dat werkt op termijn kostenbesparend.