Ex-mijnwerkers naar cinema

Duizend ex-mijnwerkers en hun familieleden trokken zaterdag naar Euroscoop, de nieuwe filmzaal in de voormalige mijn van Winterslag. Op uitnodiging van Euroscoop mochten ze er gratis naar de film ‘Het zwarte goud in de Kempen’, over de geschiedenis van de mijnen. De reacties waren positief en de mijnwerkers vonden het boeiend ‘hun’ oude mijn nog eens vanbinnen te zien.

jforier

De cinema zelf lijkt, met wekelijks achtduizend bezoekers, sneller op kruissnelheid te zitten dan verwacht. Minister Fientje Moerman zette alvast het licht op groen voor een subsidie van 1,6 miljoen euro voor de renovatie van de gevel van het mijngebouw annex cinema. De ex-mijnwerkers mochten gratis naar de film ‘Het zwarte goud van de Kempen’ in de nieuwe cinema Euroscoop.

“Dit is mijn mijn,” zegt Emiel Ratajczak uit Heideblook. “Hier heb ik 25 jaar gewerkt. Eerst als sleper, zeventien jaar als kolenhouwer en de laatste jaren als opzichter.” Emiel heeft het gezelschap van Marcel Drieskens uit Houthalen die enkele jaren paswerker was in de mijn. “Ik zie hier nog alles voor mij staan,” staart Emiel de grote hal in. “Hier was de lampenzaal en daar de melkbar,” wijst hij. “Ik vind het heel mooi dat ze alles zo authentiek mogelijk bewaard is. Ik voel me nog helemaal thuis.”