Rice weigert te zeggen of CIA gevangenissen runt in Europa

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice heeft maandag geweigerd de vraag te beantwoorden of de CIA geheime gevangenissen runt in Europa.

AP Ned

Wel verdedigde ze de manier waarop de Verenigde Staten terreurverdachten behandelen en benadrukte ze dat Europese landen daaraan hun medewerking verlenen. Vlak voor haar vertrek uit Washington naar Europa voor een vijfdaagse rondreis, probeerde Rice de bal bij de Europese regeringen te leggen. De Europese Unie heeft de VS om opheldering heeft gevraagd over de persberichten dat de CIA geheime gevangenissen runt in Oost-Europa. Het staat de regeringen die samenwerken met de VS vrij om informatie over de behandeling van terreurverdachten zelf naar buiten brengen, aldus Rice. De VS werken al lang samen met andere landen bij het vervoeren van terreurverdachten over nationale grenzen, benadrukte Rice.

In Duitsland, het eerste land dat Rice aandoet, zal Rice opheldering worden gevraagd over een lijst met daarop ruim vierhonderd veronderstelde CIA-vluchten die het Duitse luchtruim hebben aangedaan dan wel zijn geland op Duitse vliegvelden. De VS kunnen sommige informatie niet bespreken, omdat anders het succes van allerlei veiligheidsoperaties in gevaar wordt gebracht, zei Rice. Ze zei te verwachten dat andere landen die opvatting delen. Rice verzekerde dat de VS de soevereiniteit van andere landen respecteren, dat ze onder geen enkele omstandigheid marteling toestaan en dat ze geen gevangenen vervoeren naar landen waar ze zullen worden gemarteld.

Aangeboden door onze partners