VS niet voorbereid op nieuwe aanslagen

Meer dan vier jaar na de terreuraanslagen van 11 september zijn de Verenigde Staten niet voorbereid op een nieuwe aanslag, zo luidt de conclusie van de onafhankelijke 11 september-onderzoekscommissie in een rapport.

Belga

In het rapport, dat maandag in Washington wordt voorgesteld, hekelt de commissie onder meer dat de Amerikaanse regering en het Congres tot dusver vele belangrijke aanbevelingen niet in de praktijk hebben omgezet. De commissie is er vooral niet over te spreken dat de communicatie tussen de verschillende hulpdiensten die betrokken zijn bij noodsituaties, zoals politie en brandweer, nog steeds niet verbeterd is. Ook is er nog steeds geen gemeenschappelijk commandosysteem, wat betekent dat hulpverleners in geval van een noodsituatie niet weten wie het voor het zeggen heeft, de politie, de brandweer of eventueel de kustwacht. De leden van de commissie pleiten voorts ook voor een herverdeling van de financiële middelen, zodat New York en Washington meer geld toegewezen kunnen krijgen met het oog op het nemen van voorzorgsmaatregelen. Beide Amerikaanse steden beschikken namelijk over een groter bevolkingsaantal en meer doelwitten.

De algemene conclusie van de commissie luidde dat de VS nu vier jaar na de aanslagen van 11 september nog steeds niet beter voorbereid zijn, of om het met de woorden van de Republikeinse commissievoorzitter Thomas Kean te zeggen: "God sta ons bij indien er zich een nieuwe terreuraanslag voordoet. En de vraag is niet of er nog een aanslag volgt, maar wanneer die er komt". De Verenigde Staten voeren drie oorlogen, een in Afghanistan, een in Irak en een tegen "de terreur". Dat zijn te veel prioriteiten in een, voegt de democratische vice-voorzitter van de commissie Lee Hamilton er op zijn beurt aan toe.