Smoking roept Belgische restaurants op tot omzeilen rookverbod

De rokersbond Smoking vzw van reclamemaker Wim Schamp roept de Belgische restaurants op het rookverbod te omzeilen dat in 2007 in voege treedt.

Belga

Smoking adviseert onder meer "in het zwart" aan te kopen, zodat de omzet van maaltijden niet meer bedraagt dan een derde van de totale omzet. Luc De Bauw van Horeca-Vlaanderen is het daar niet mee eens. Smoking lanceert een oproep tot alle Belgische restaurants om hun zaak om te dopen in brasserie, taverne, eetcafé of friettent. Daar mag immers wel nog gerookt worden. Voorwaarde is dat de omzet van maaltijden niet meer bedraagt dan een derde van de totale omzet. "De methode is simpel", aldus Smoking. "Doe de meeste maaltijden in het zwart, zowel qua verkoop als aankoop bij leveranciers. De klant heeft vandaag immers geen enkel profijt bij een BTW-briefje wegens de geringe aftrekbaarheid. Doe voorts al uw drank in het wit. De facturen van de leveranciers dienen daarbij als formeel bewijs."

"Het uitvaardigen van een totaal rookverbod in de Belgische restaurants vanaf 2007 is verbijsterend", zegt Schamp, overigens een niet-roker, namens zijn vzw, die ijvert voor een goede verstandhouding tussen rokers en niet-rokers. Schamp vindt het evenzeer verbijsterend dat de maatregel van de hand is van een PS-toppoliticus. "Het was de PS die gedurende jaren een uitzondering vroeg en kreeg op het tabaksreclameverbod om de Formule 1 in Francorchamps te houden." De vzw benadrukt nog dat ze alleen door de draak te steken met "de stupiditeit van sommige politici, kan aangeven dat er andere dingen te doen zijn in een land waar honderden jobs per week verloren gaan. Wie trouwens denkt dat het rookverbod in de restaurants een definitieve maatregel is, vergist zich. De antitabakslobby weegt daarvoor veel te zwaar op het beleid." Schamp denkt dat de verbodsmaatregel van Demotte nog maar het begin is. "Het volstaat dat een enkeling zich vergiftigd voelt door een rokende klant in een taverne of een friettent en daar lawaai over maakt in de media, en de lobby schiet opnieuw in actie. Met nieuwe verbodsmaatregelen als gevolg. Dat sommige, goedmenende horeca-federaties daar maar eens goed over nadenken."

Luc De Bauw van Horeca Vlaanderen denkt dat Wim Schamp alleen staat met zijn stelling. "Onderzoek heeft uitgewezen dat consumenten vragende partij zijn voor een rookverbod in restaurants. In het buitenland steeg de omzet van restaurants zelfs na invoering van een verbod. Zijn cynische opmerking zou dus wel eens contraproductief kunnen zijn", aldus De Bauw. "De regeling die in 2007 van kracht wordt, was op dit moment de best mogelijke oplossing voor de sector. We riskeerden zware omzetverliezen voor de cafés", aldus nog De Bauw. "Al hebben we geen garantie op lange termijn dat ze kan blijven bestaan. Vroeg of laat zal er waarschijnlijk wel verandering in komen met een Europese regel.".