Zesendertig illegale bouwvakkers opgepakt op werf Rogierplein

Op een bouwwerf bij het Rogierplein in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node zijn maandag zesendertig illegale arbeiders opgepakt.

Belga

Het ging vooral om Brazilianen. De federale politie voerde de controle maandagmiddag uit in opdracht van het Arbeidsauditoraat. Vlakbij het Rogierplein, op de plaats waar vroeger de 'Martini toren' stond, wordt nu de Dexia Tower gebouwd, die zesendertig verdiepingen telt en vijf ondergrondse niveaus. Honderdtachtig leden van de federale politie en andere bevoegde instanties controleerden er driehonderdvijftig arbeiders. Daarvan bleken er zesendertig illegaal in het land te zijn. Als ze gerepatrieerd moeten worden, dan zullen de kosten daarvan betaald worden door de werkgevers die hen tewerk stelden, aldus de federale politie. Eerder dit jaar hadden al twee gelijkaardige controles plaats in Brussel. Eén op een bouwwerf in de Koningsstraat, een andere bij het Zuidstation.

"We hebben een dubbel doel. Enerzijds willen we met dit type acties tonen dat de grote werven aan eenzelfde controle worden onderworpen als de kleine en dat we dus ook grote ondernemers viseren. Anderzijds heeft de controle het mogelijk gemaakt de informatie te verifiëren als zou zich in Brussel een Braziliaans netwerk gevestigd hebben", aldus divisiecommissaris Michaël Jonniaux.