Terrorismeproces: Chabarou ontkent dat hij aanslag wou plegen in Irak

Een van de dertien vermoedelijke leden van de GICM (Groupe islamique combattant marocain) heeft maandag voor de Brusselse correctionele rechtbank ontkend dat hij bereid was naar Irak te vertrekken om daar een zelfmoordaanslag te plegen.

Belga

Mourad Chabarou ontkende ook dat hij in zijn appartement in Schaarbeek een persoon had ontvangen die betrokken was bij de aanslagen van Madrid, waarbij op 11 maart 2004 192 doden vielen. Mourad Chabarou is aangehouden op 8 juni 2004. Uit telefoontaps, die vooral werden uitgevoerd bij Mohammed de Egyptenaar, die beschouwd wordt als het brein achter de aanslagen van Madrid, blijkt dat Chabarou bereid geweest zou zijn om tegen 20 juni naar Irak te vertrekken. In de telefoongesprekken had Mourad Chabarou het over "kleren inpakken vooraleer te vertrekken", of over "zijn kleren wassen".

"Die gesprekken zijn uiterst raadselachtig", stelde de voorzitter van de rechtbank. Hij zag in de woorden gecodeerde boodschappen over reizen naar Irak om daar zelfmoordaanslagen te plegen. "Ik ben het niet eens met uw interpretatie. Ik heb daarover nooit horen spreken", antwoordde de beklaagde aan de voorzitter, die gevraagd had of de beklaagde deel uitmaakte van zo'n groep die bereid was om te vertrekken. Chabarou zei ook nog dat hij niet geloofde dat Mohamed de Egyptenaar betrokken zou kunnen zijn bij de aanslagen van Madrid.

Bij een huiszoeking in het appartement van Chabarou in Schaarbeek hebben speurders een martelaarstestament gevonden dat ondertekend was door Chabarou. De handtekening was achteraf echter doorstreept. De beklaagde hield vol dat er geen verband is tussen dat document en een vertrek naar Irak. "Het testament is een verplichting voor een moslim met schulden. Je moet een testament maken opdat de schuld vereffend zou worden", vertelde Mourad Chabarou. Het feit dat de handtekening doorstreept was, kwam volgens hem doordat de schuld betaald was. Die uitleg kon de voorzitter niet overtuigen, aangezien er volgens hem geen sprake was over een schuld in het testament.

Bij de huiszoekingen zijn ook vingerafdrukken van Mohamed Afalah aangetroffen in het appartement in de Van Schoorstraat in Schaarbeek. Die man wordt er van verdacht aan een moslim die aangehouden is in Spanje, gevraagd te hebben om het appartement in Madrid te huren waar de daders van de aanslagen van Madrid zelfmoord hebben gepleegd.

Mourad Chabarou ontkende maandag tijdens zijn verhoor dat hij thuis Mohamed Afalah heeft ontvangen. Hij beweert de man niet te kennen. Iemand die bij hem logeerde, moet Afalah meegebracht hebben toen Chabarou niet thuis was, beweerde Chabarou. Het verhoor van Chabarou gaat dinsdag voort. Het rekwisitoor zal woensdag of donderdag plaatsvinden.