Proces tegen Saddam Hoessein hervat

In de Iraakse hoofdstad Bagdad is maandag het proces tegen de verdreven Iraakse dictator Saddam Hoessein en zeven andere verdachten hervat.

Belga

De zitting werd al twee keer opgeschort om de verdediging extra tijd te geven om haar zaak voor te bereiden en om nieuwe advocaten te vinden.

Sinds het begin van het proces op 19 oktober werden al twee leden van het verdedigingsteam vermoord. De advocaten klagen dat ze niet voldoende bescherming krijgen. Er zijn ook steeds meer twijfels over de legitimiteit van het tribunaal in Bagdad en de kwestie of het proces wel aan de internationale standaarden kan voldoen.

Saddam en zeven leden van zijn vroegere regime staan terecht voor de moord op meer dan 140 sjiitische burgers in het plaatsje Dujail in 1982. De Amerikaanse ex-minister van Justitie Ramsey Clark en de vroegere Qatarese justitieminister Najib al-Naimi vervoegden vorige maandag het verdedigingsteam.

In Tikrit, de thuisbasis van Saddam, kwamen maandagmorgen tientallen aanhangers van de ex-dictator op straat om te protesteren tegen het proces.