Watertoren Heukelom eind december uit dienst

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) gaat haar watertoren in Heukelom uit dienst nemen. De inwoners van de Riemstse deelgemeente Vroenhoven krijgen hun drinkwater voortaan via de toren in Rosmeer (Bilzen). Hierdoor moeten sommige gezinnen in Vroenhoven een drukregelaar plaatsen.

jforier

De overschakeling is eind december gepland, nog net voor de kerstdagen. “De bakstenen watertoren van Heukelom is in de jaren ‘30 gebouwd,” zegt Michel Vanroy, directeur van VMW-Limburg. “Het gebouw is totaal verouderd, er zit niet eens verlichting in, en de renovatie weegt niet op tegen de beperkte functie. Amper 500 tot 600 gezinnen in Vroenhoven zijn aangesloten op de toren van Heukelom. Zij krijgen hun water dan van Rosmeer.”

De watermaatschappij heeft alle inwoners aangeschreven en dat leverde een paar boze telefoontjes op. “Omdat de druk van het water met 2,5 tot 3 bar verhoogt, zullen sommige mensen een drukregelaar moeten plaatsen voor hun waterboiler of centrale verwarming. Als ze al een hebben, kunnen ze best aan hun installateur vragen of het overdrukventiel juist is afgesteld.”

Zo’n ventiel kost in de handel 25 tot 50 euro en de plaatsing kost al gauw 100 euro. Extra kosten dus, maar de VMW wijst erop dat alle andere Riemstenaren al jarenlang zo’n drukregelaar hebben. Bij nieuwbouw is dat trouwens verplicht. Leidingen moeten er volgens Vanroy niet vervangen worden.

De VMW gaat de oude toren in Heukelom voorlopig niet afbreken, want het gebouw wordt door de gsm-operatoren nog gebruikt als antennemast. De laatste tien jaar heeft de watermaatschappij in Limburg een viertal torens uit dienst genomen: in Herderen en Heukelom (Riemst), Bree en Bilzen.

“Omdat ze te klein of te laag waren, of omdat de investeringskosten voor renovatie te hoog lagen. We hebben nu nog 25 watertorens in gebruik in Limburg. Op korte termijn gaan er geen meer uit dienst want de meeste zijn in beton gebouwd en die gaan wel honderd jaar mee. Daarnaast hebben we - vooral in Zuid-Limburg - ook nog 26 waterreservoirs die op een heuvel gebouwd zijn. Ook die zijn niet aan vervanging toe.”

Aangeboden door onze partners