Politiebond wil regeringscommissaris naar Voeren voor aanwervingen

De aanwerving van drie inspecteurs voor het politiekorps in Voeren blijft discussie veroorzaken. Burgemeester Huub Broers weigert een politieman uit Lanaken aan te stellen, terwijl de wet voorziet dat de geslaagde kandidaat voorkeur krijgt omdat die nog ‘te veel’ (overtal) is in Lanaken.

jforier

“Wij hebben drie andere geschikte kandidaten aangeduid. En dat heeft niks te maken met de Lanakenaar persoonlijk,” zegt burgemeester Broers. De gouverneur had die aanstellingen al geschorst en op 24 november heeft de gemeente nog een vernietigingsbesluit ontvangen van de federale overheid.

“Dat besluit is te laat toegekomen. De uiterste datum was 12 september. Trouwens wij zijn al naar de Raad van State gestapt,” houdt burgemeester Broers het been stijf. De politievakbond NSPV vindt het ongehoord dat Voeren zich boven de wet blijft stellen. Gisteren was er een verzoeningsgesprek bij het Hoger Comité van de Politiedienst. Dat heeft niet tot een oplossing geleid. Het NSPV heeft een stakingsaanzegging gedaan om meer druk op de ketel te zetten. De politievakbond heeft aan de hogere overheid gevraagd om een regeringscommissaris naar Voeren te sturen.