Aanval Iraakse rebellen op westelijke stad Ramadi

raakse rebellen hebben donderdag een Amerikaanse militaire basis en regeringsgebouwen in de westelijke stad Ramadi, hoofdstad van de provincie Anbar, beschoten.

AP Ned

Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen. Inwoners van Ramadi en de politie hebben dit gemeld. De aanvallen in Ramadi werden uitgevoerd terwijl lokale leiders en Amerikaanse legerofficieren in de gouverneurswoning in het centrum bijeen waren. De opstandelingen probeerden waarschijnlijk de residentie te beschieten, maar het gebouw liep geen schade op. Bij een aanval op een Amerikaanse legerbasis aan de oostelijke rand van de stad werden ten minste vier mortiergranaten afgevuurd. AP Television News zond beelden uit waarop te zien was dat rebellen door een marktstraat met neergelaten rolluiken liepen. De gemaskerde opstandelingen liepen er ontspannen bij. Inwoners zeiden dat tientallen volgelingen van de militante leider Abu Musab al-Zarqawi de straat waren opgegaan. Zij hadden zich verspreid nadat zij hun mortieren hadden afgevuurd. Amerikaanse woordvoerders spraken van een propagandastunt.

De aanvallers lieten pamfletten achter waarin stond dat zij tot Al-Qaida in Irak behoren. Zij eisten ook het neerschieten van een onbemand Amerikaans spionagetoestel op, maar er werd geen toestel vermist. Ramadi is een soennitisch bolwerk, waar de strijd de afgelopen jaren honderden doden heeft geëist. De Amerikaanse legerleiding zei dat ongeveer vijfhonderd Iraakse militairen zich hebben aangesloten bij tweeduizend Amerikaanse mariniers en militairen die proberen de regio Hai Al Becker bij de stad Hit van opstandelingen te zuiveren. Hit ligt ongeveer 140 kilometer ten westen van Bagdad. Er waren geen berichten over slachtoffers op de eerste dag van de operatie.

Aan de zijde van het Amerikaanse leger vielen vier doden, drie door vijandelijk vuur en eentje bij een ongeluk. In Bagdad werd een militair van de Task Force Baghdad doodgeschoten, in Fallujah raakten twee mariniers dodelijk gewond. Bij een verkeersongeluk in Camp Taqaddum, 70 kilometer ten westen van Bagdad, kwam een marinier om het leven.