Britse antioorlogsactiviste naar Irak voor contact met gijzelnemers

De Britse antioorlogsbeweging gaat een van haar prominentste leden, Anas Altikriti, naar Irak sturen in de hoop zo de vrijlating te kunnen bewerkstelligen van vier afgelopen zaterdag ontvoerde vredesactivisten.

AP Ned

Onder de gijzelaars bevindt zich de Brit Norman Kember van de internationale organisatie Christian Peacemaker Teams. Altikriti zal vrijdag vertrekken, maakte de beweging donderdag bekend. De Duitse minister van buitenlandse zaken liet donderdag weten er nog niet in geslaagd te zijn contact te maken met de ontvoerders van de Duitse archeologe Susanne Osthoff, die sinds vorige week vrijdag samen met haar chauffeur wordt vermist. De Duitse regering riep een crisisteam in het leven om Osthoff veilig terug in Duitsland te krijgen.

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera zond dinsdag door opstandelingen gemaakte video-opnamen uit van de vier vredesactivisten: behalve de 74-jarige Kember de twee Canadezen James Loney en Harmeet Singh Sooden en de Amerikaan Tom Fox. De verantwoordelijkheid voor hun ontvoering is opgeëist door een tot nu toe onbekende groep, de Zwaarden van Rechtvaardigheid Brigade. Volgens de groep doen de vier zich voor als vredesactivisten, maar zijn het in werkelijkheid spionnen.

Ook van Osthoff werd een video-opname gemaakt, waarop zij geblinddoekt te zien is terwijl achter haar gewapende ontvoerders staan. Een van hen heeft een raketgranaat. De gijzelnemers zouden eisen dat de Duitse regering al haar bemoeienissen met de Iraakse regering staakt. Duitsland keerde zich begin 2003 tegen de inval in Irak, maar is nu betrokken bij de opleiding van Iraakse militairen en politietroepen buiten Irak. De nieuwe Duitse bondskanselier, Angela Merkel, zei woensdag dat Duitsland zich niet laat chanteren en zijn beleid ten aanzien van Irak niet zal wijzigen.

Osthoff werkte in Mosul aan de renovatie van een historisch pand. Er is verondersteld dat zij vanwege die werkzaamheden is ontvoerd, maar de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier kon dit niet bevestigen. Hij zei dat Duitsland contact heeft opgenomen met de regeringen van andere landen waarvan burgers zijn ontvoerd, zoals Italië en Frankrijk. De Britse antioorlogsbeweging zei de ontwikkelingen rond de ontvoering van de vier vredesactivisten met zorg te volgen. Zij erkende dat de missie van Altikriti verre van veilig is. De beweging bestaat uit de Muslim Association of Britain, Stop the War en de Campaign for Nuclear Disarmament.

De vier gegijzelde vredesactivisten reisden naar Irak voor Christian Peacemaker Teams, een in Canada gevestigde internationale vredesorganisatie. Een invloedrijke organisatie van soennitische geestelijken in Irak riep woensdag op tot de vrijlating van de vijf westerlingen. Deze organisatie, de Bond van Moslimgeestelijken, onderhoudt naar wordt aangenomen contacten met een aantal soennitische verzetsgroepen en heeft al eerder de vrijlating van in Irak ontvoerde personen bewerkstelligd. De bond stelde dat de vrijlating van Osthoff de "positieve opstelling" van Duitsland jegens Irak recht zou doen.