Gewezen KUL-rector André Oosterlinck ereburger van Leuven

De Leuvense burgemeester Louis Tobback heeft donderdagavond de titel van ereburger overhandigd aan André Oosterlinck.

Belga

Deze treedt hiermee als ex-rector van de Katholieke Universiteit van Leuven in de voetsporen van zijn voorgangers Roger Dillemans en Mgr. Van Waeyenberghe, die eveneens Leuvens ereburger werden. Gewezen algemeen beheerder Vic Goedseels van de universiteit kreeg een medaille van verdienste. Oosterlinck was rector van de Leuvense universiteit van 1995 tot 2005 en schreef in deze periode volgens het stadsbestuur "geschiedenis aan de KULeuven". Zijn hervormingen legden met name de fundamenten voor de verdere groei van onderzoek en onderwijs aan de universiteit. Oosterlinck droeg als rector ook in hoge mate bij tot "het cultiveren van het scheppingsklimaat" dat een van de missies is die het stadsbestuur zich tot doel stelt.

Oosterlinck is 59 en vader van drie kinderen. In 1984 werd hij in Leuven benoemd tot gewoon hoogleraar aan de faculteit toegepaste wetenschappen in het domein van informatietechnologie. Hij stichtte dat jaar het ESAT-labo voor beeldverwerking, spraakanalyse en multimediatoepassingen. In 1990 werd hij aan de KULeuven groepsvoorzitter exacte wetenschappen en in 1995 rector, een functie die hij in augustus van dit jaar overliet aan Marc Vervenne. Momenteel is Oosterlinck nog steeds voorzitter van Assocatie K.U.Leuven, die 13 hogescholen groepeert.

Vic Goedseels was algemene beheerder van de KULeuven in de periode 1998-2005. Landbouwkundige Goedseels zal in die functie vooral de geschiedenis ingaan omwille van het fenomenaal bouwprogramma dat hij in gang zette. Het gaat hierbij onder meer om het Wetenschapspark Arenberg en Hertogendal (de nieuwe ziekenhuissite in Leuven). Goedseels zorgde ook voor de kever ("de Totem") van Jan Fabre op het Ladeuzeplein, een geschenk van de KUL aan de stad naar aanleiding van haar 575-jarig bestaan.

Aangeboden door onze partners