"Nog meer Belgische kamikazes voor Irak"

Er staan verscheidene echtgenotes van vermoedelijke moslimterroristen die in Belgische gevangenissen zitten opgesloten klaar om een zelfmoordaanslag te plegen in Marokko.

Belga

Dat vertelde Mohamed Reha, een Belg van Marokkaanse afkomst die in november in Marokko werd opgepakt, aan de speurders die hem verhoorden. Zo blijkt uit een proces-verbaal waarvan het Franse persagentschap AFP een kopie bezit.

Mohamed Reha studeerde in Syrië aan een koranschool maar werd in juni 2005, op zijn achttiende, uit dat land gezet en kwam terug naar België. Daar zou hij door de echtgenote van een zekere Rachid Iba zijn opgebeld. "Ze vroeg me om naar Brussel te komen. We spraken af in een station", zo vertelde hij aan de Marokkaanse politie. "Ze vertelde me dat vele moslimvrouwen, van wie de mannen aangehouden zijn in België, om het even wat willen doen in het kader van de jihad, de heilige oorlog. Ze vroeg me om hen te helpen door iemand te zoeken om hen te begeleiden en hen explosieven te bezorgen", gaat hij verder. Hij benadrukt dat het hele gesprek gevoerd werd via kleine briefjes. Reha bekende dat hij de vrouw had beloofd om al het mogelijke te doen opdat ze in hun opzet zouden slagen.