Pinxten op sollicitatie voor job bij Rekenkamer

Print
VLD-Kamerlid en Overpelts burgemeester Karel Pinxten (53) verdedigt donderdag in de Commissie Begrotingscontrole van het Europees parlement zijn kandidatuur van nieuw Belgisch lid van de Europese Rekenkamer.
In zijn schriftelijke sollicitatie laat Pinxten weten dat hij zijn politieke mandaten zal afstaan. Of dat ook gebeurt met zijn bestuursmandaat bij Tessenderlo Group, is nog onduidelijk. Het was de regering die in september Karel Pinxten voordroeg als nieuw Belgisch lid van de Europese Rekenkamer. Aan die Europese topfunctie is een maandwedde van zo’n 12.000 euro verbonden.

Donderdag mag Pinxten dus op sollicitatiegesprek bij de bevoegde Commissie. Zoals het de gewoonte is bij de aanduiding van dit soort Europese topjobs, heeft die Commissie van de VLD’er al cv ontvangen en diens antwoorden op twaalf vragen.

Op vraag 9, over zijn huidige zakelijke, financiële en politieke belangen en posities, antwoordt de ex-minister: “Ik heb geen recente of huidige zakelijke, financiële of enige andere belangen die kunnen leiden tot enige belangenverstrenging met mijn verwachte taken. Mijn politieke opdrachten als Kamerlid en burgemeester zal ik niet langer uitoefenen. Mijn opstelling zal er een zijn van volledige politieke onafhankelijkheid.”

Pinxten spreekt in deze dus duidelijk taal. Maar wat dan met zijn bezoldigd bestuursmandaat bij Tessenderlo Group? “Ik heb dat in mijn cv gemeld. Ik weet niet of dat mandaat verenigbaar is met een job bij de Rekenkamer. Ik zal me in elk geval voor 100 procent naar de regels schikken”, laat de Noord-Limburger weten.

Karel Pinxten volgt bij de Europese Rekenkamer Robert Reynders (61) op, wiens mandaat eindigt op 28 februari 2006. Reynders was destijds kabinetschef van toenmalig minister van Begroting Hugo Schiltz en is geen kandidaat voor een nieuw mandaat. De Europese Rekenkamer waakt over de wettigheid van de uitgaven via de Europese begroting.