Ook Britse troepen gebruikten witte fosfor in Irak

Print
Daags nadat het Pentagon toegaf dat het Amerikaanse leger tijdens het beleg van Fallujah witte fosfor heeft gebruikt, heeft ook Groot-Brittannië toegegeven dat het de chemische substantie in Irak heeft gebruikt.
De Britse minister van Defensie John Reid zei woensdag aan de BBC: "Wij gebruiken witte fosfor voor niets anders dat het optrekken van een rookscherm om de acties van onze strijdkrachten te beschermen". Britse parlementsleden hadden hun bezorgdheid uitgesproken nadat woordvoerder Barry Venable van het Amerikaanse Pentagon het gebruik van het omstreden chemische middel "tegen vijandige strijdkrachten" had toegegeven.
Witte fosfor, een wasachtige substantie van wit-gele kleur, is giftig. De zeer brandbare stof schiet in brand door contact met zuurstof. De substantie wordt militair zowel in signaalraketten, rookbommen als brandbommen gebruikt. Fosforbrandbommen zijn onder andere ingezet in de Tweede Wereldoorlog, in Vietnam en in 2004 in Irak. Bij mensen veroorzaken zij verschrikkelijke brandwonden. Na contact met de huid blijft de substantie branden en maakt diepe en pijnlijke wonden.

Het gebruik van witte fosfor tegen militaire doelwitten is omstreden, maar niet verboden. In protocol III over Bepaalde Conventionele Wapens (CCW) van 1980 wordt enkel het gebruik van fosforbrandbommen tegen burgers uitgesloten. De Verenigde Staten hebben dit protocol niet ondertekend.
Journalist Darrin Mortenson uit San Diego, die de Amerikaanse mariniers vergezelde tijdens de aanval op Fallujah, heeft in het radioprogramma Today van de BBC verklaard dat hij gezien heeft hoe witte fosfor "als een brandwapen" gebruikt werd tegen rebellen.

Het gebruik van witte fosfor in Irak is eerder deze maand al onthuld in een door de RAI vertoonde Italiaanse tv-documentaire en leidde tot betogingen voor de Amerikaanse ambassade in Rome.