Zonhovenaar laat inwoners verhalen in dialect vertellen

John Lenaerts heeft zijn eerste cd klaar met opnames van mensen die het 'Zooëneves' beheersen. Op deze cd laat hij inwoners dertien verhalen vertellen in het dialect. De jongeman (27) blijkt niet alleen gebeten door de microbe van zijn moederdialect want hij is ijverig bezig met zijn volgende project: opnames van 40 Limburgse dialecten vastleggen op cd.

dswartenbroekx

Actrice Leah Thys die herinneringen ophaalt, een niet mis te verstane scheldpartij op straat tussen een jonge kerel en een oudere dame, dochter Lutgarde die een gedicht voorleest van Miel Achten, de inmiddels overleden vader van het Zonhovens dialectenwoordenboek, sketches van Tin en Fin uit het voormalige radioprogramma van Gaston Konings. Het is maar een greep uit 'Wij het waor èn Zooëneve' (Hoe het was in Zonhoven), een dialect-cd met meer dan zeventig minuten verhalen. Nu zijn eerste cd klaar is, wacht John met spanning op een subsidieregeling voor zijn volgende project: een reeks cd's met dialecten uit 40 Limburgse gemeenten. John is lid van de heemkring, van de Veldeke vereniging en speelt toneel bij het amateurgezelschap de Vaganten. Hij is motorliefhebber en vertoeft wel eens op een festivalweide want hij houdt van hardrock muziek. Maar zijn echte passie is het dialect. Met zijn snelle omgebouwde chopper doorkruiste hij de afgelopen jaren Limburg, op zoek naar mensen die plaatselijke dialecten nog beheersen.

"Het dialect leeft bij de mensen," legt John uit. "Als ik met mijn motor ergens stop en in mijn motorkleren bij de mensen aanbel op zoek naar mensen die in dat dorp het plaatselijke dialect nog goed beheersen, dan helpt iedereen met alle mogelijke middelen," zegt hij. "Op die manier heb ik de mensen gevonden die de teksten van oude plaatselijke verhalen, volksgebruiken, grappen en sketches inlezen." John besteedde erg veel zorg aan de opnames. Hij zorgde voor de nodige variatie van thema's om zo een ruim publiek te kunnen boeien. "Ik ben tevreden over het resultaat want het zijn mooie opnames geworden waarvoor ik de vertellers wil danken," zegt John. "Als amateur werd ik gesteund door de Veldeke vereniging en vooral door de voorzitter, dialectoloog Rob Belemans." Johns' broer David zorgde voor de lay-out en de audio-bewerking van de cd met een perfecte geluidskwaliteit. "Voor wie deze cd bedoeld is? Aanvankelijk dacht ik enkel oudere mensen te bereiken. Maar ik krijg ook positieve reacties van jongeren," zegt hij. "Ik vind het wel spannend want ik heb er geen idee van of er nu 20 of 100 cd's zullen verkocht raken."

"Wij het waor èn Zooëneve" kost 10 euro en is vanaf vandaag te koop bij de dienst toerisme, de bib, de krantenwinkels en bij dranken Marlou. Ook tijdens de voorstellingen van de Vaganten in Tentakel op 4, 5, 6, 11 en 12 november. Bestellen kan via e-mail op limburgsedialecten@yahoo.com of op 0476/46.34.39.

Aangeboden door onze partners