Hasselaar (85) was 22 jaar geleden spion voor de KGB

Print
Voor het eerst in zijn leven praat Hasselaar Eugène Michiels, nu 85, openlijk over zijn spionageactiviteiten voor de Russische geheime dienst KGB en de Roemeense Securitate.
Dit doet hij donderdag in een heel opmerkelijke aflevering van de Canvas-reeks 'Histories'. Michiels: "Mijn vrouw en en mijn zoon wisten het, maar verder heb ik nooit iemand ervan verteld."

Vandaag verblijft Michiels in het rusthuis 'Zonnestraal' in Hasselt. Onze redactie had dinsdag al een gesprek met Michiels. Als directeur van het toenmalige ministerie voor Buitenlandse Betrekkingen speelde hij tussen 1976 en 1983 vertrouwelijke informatie door aan de KGB en de Securitate. In 1983 werd hij gearresteerd en veroordeeld tot acht jaar cel. Hij is de enige Belgische spion, ooit effectief veroordeeld voor spionage. Michiels verloor ook zijn recht op een ambtenarenpensioen, zag de 425.000 frank in zijn bankkluis verbeurdverklaard en werd veroordeeld tot een boete van ruim 2,5 miljoen frank. Na drie jaar kwam hij vervroegd vrij omdat hij een zware depressie kreeg en de gevangenisdirecteur elke verantwoordelijkheid afwees. Eens vrij, verdiende hij nog acht jaar zijn brood als pianoleraar. Michiels over zijn boete van meer dan 2,5 miljoen frank (met grijns): "Ik heb niks meer, dus daar wachten ze nog op."

Over zijn motieven is Michiels duidelijk: "Ik was verlekkerd op het geld. Bij elkaar heb ik een kleine drie miljoen frank verdiend. Ik heb er een mooie auto mee gekocht en een luxueus leven geleid." Spijt heeft hij niet: "Dat ik een landverrader ben, zijn allemaal grote woorden. Ik heb hoogstens een deontologische fout gemaakt. Het waren de mooiste jaren van mijn leven. Toen ze me pakten, stond ik in de hele wereld in de 'gazetten', met mijn foto erbij." Ook indertijd in deze krant.