Oostenrijk gaat 160 km per uur testen op autosnelwegen

Oostenrijk gaat in de lente een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur toelaten op bepaalde autosnelwegen. Dat staat donderdag in de krant Die Presse.

Belga

BR> De huidige maximale snelheid op de Oostenrijkse snelwegen bedraagt 130 kilometer per uur.

"De testen zullen uitgevoerd worden op drievakswegen in beide richtingen, als de weersomstandigheden het toelaten en het verkeer vlot verloopt", aldus Hartwig Hufnagel, kabinetschef van de minister van Transport Hubert Gorbach.

"Op de desbetreffende wegen zullen de chauffeurs verwittigd worden van de verhoging tot 160 kilometer per uur van de maximumsnelheid door elektronische signalisatieborden", preciseert Hufnagel en voegt eraan toe dat het doel van de test is het verkeer op het Oostenrijkse autosnelwegennet vlot te laten doorstromen.

Het project krijgt kritiek van de directeur van veiligheid op de weg, Othmar Thann. Hij denkt dat de verhoogde maximumsnelheid het doel het aantal verkeersdoden tegen 2010 te beperken, tot vijfhonderd zal benadelen. "Het gaat in tegen de standaardisering van 130 kilometer per uur op de autowegen in de Europese Unie", benadrukt hij.

Sinds 1974 is de snelheid op alle Oostenrijkse autosnelwegen beperkt tot 130 kilometer per uur. Volgens officiële statistieken kwamen in 2004 in Oostenrijk 771 mensen om het leven bij verkeersongevallen, tegenover 2.765 personen in 1973. Veertien procent van de ongevallen gebeurde op de snelwegen. In een recente peiling over de wegveiligheid bekende 42 procent van de Oostenrijkse bestuurders de snelheidslimiet op de autosnelwegen niet te respecteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer