Eindeloopbaan: "Werkgevers doen moeilijk"

De regering en de sociale partners hebben donderdag in het kader van het eindeloopbaandebat gesproken over jeugdwerkloosheid, opleiding en vorming.

Belga

BR> Volgens het ABVV doen de werkgevers hierover moeilijk. "Het mag geen eenrichtingsdebat worden", aldus Xavier Verboven, algemeen secretaris van het ABVV.

Regering en sociale partners zijn vandaag gestart met de beslissende onderhandelingen over eindeloopbaan, financiering van de sociale zekerheid en pensioenen. Dat gebeurt op basis van de oriëntatienota van de regering. Donderdag werd nog geen drie uur onderhandeld. Er is gesproken over jeugdwerkloosheid, opleiding en vorming. De moeilijke dossiers zoals herstructurering, brugpensioen of sociale zekerheid waren niet aan de orde.

Volgens Verboven doen de werkgevers moeilijk over opleiding en vorming. Ze willen zo weinig mogelijk betalen, luidt de kritiek. "Het kan niet zijn dat er enkel verplichtingen zijn voor de werknemers en niet voor de werkgevers. Het mag geen eenrichtingdebat worden", aldus Verboven.

Volgens Guy Haaze, voorzitter van de liberale vakbond, zullen bedrijven die meer dan 1,9 pct van de loonmassa besteden aan vorming en opleiding mogelijk een korting krijgen op hun bijdrage voor het vormingsfonds.

Tijdens de volgende bijeenkomst, op 4 oktober, zal de regering met een nota over de financiering van de sociale zekerheid komen. Het is de verwachting dat dinsdag ook andere heikele punten zoals herstructurering en brugpensioen zullen worden aangesneden. Haaze verwacht pas dat op 8 oktober knopen zullen worden doorgehakt.

Pieter Timmermans, directeur-generaal van het VBO, had het over een goede discussie. De sfeer was "zakelijk" . ACV-voorzitter Luc Cortebeeck had het over een technische discussie.

Regering en sociale partners waren vanaf 14.30 uur bijeengekomen voor de beslissende onderhandelingen over eindeloopbaan, pensioenen en financiering van de sociale zekerheid.

De gedelegeerd bestuurder van Unizo, Karel Van Eetvelt, vroeg zich bij aanvang van het overleg af wat de socialistische vakbond - die op 7 oktober gaat staken - aan de onderhandelingstafel komt doen. Indien het ABVV aan tafel blijft, aldus Van Eetvelt, worden het "schijnonderhandelingen".

Xavier Verboven, algemeen secretaris van het ABVV, zei dat zijn vakbond niet zal opstappen van de overlegtafel. Hij vindt het logisch dat er ook ACV en ACLVB-militanten mee zullen doen aan de staking. Het ACV zal zijn militanten vragen alvast de richtlijnen - niet staken tijdens het overleg - te volgen. Morgen zou er overleg zijn met bepaalde sectoren hierover.

Vice-premier Laurette Onkelinx zei de staking van het ABVV te betreuren, ook al begrijpt ze dat er bij de basis vrees bestaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer