Vlaams Belang pleit voor hardere aanpak misdaad

Volgens het Vlaams Belang faalt de misdaadbestrijding van de paarse regering.

Belga

De partij werkte daarom een tiental wetsvoorstellen uit om het tij te keren. "Wij willen het linkse zeilbootje dat Justitie is geworden aanpakken met een slagschip met zware kanonnen", stelde kamerlid Bert Schoofs woensdag op een persconferentie.

Volgens de Vlaams Belang-kamerleden Filip De Man, Bart Laeremans en Bert Schoofs spreekt minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael niet de waarheid wanneer hij zegt dat de criminaliteit in ons land is gedaald. Dewael schermt wel met officiële cijfers, "maar de veiligheidsbarometer bewijst in feite een toename van de criminaliteit tussen 2002 en 2004, aangezien het officiële cijfer voor die twee jaren nauwelijks wijzigde, maar de aangiftebereidheid significant daalde. Het aantal misdrijven ligt hoedanook veel hoger dan de officiële 995.959 voor 2004", luidde het.

Het Vlaams Belang verwijt de regering niet alleen onvolledige statistieken te geven. Volgens de partij faalt het misdaadbeleid van de ploeg-Verhofstadt ook. De te softe aanpak van links zadelt ons op met harde criminaliteit, verklaarden de VB-kamerleden woensdag. Zo pleit de partij voor een levenslange opsluiting voor criminelen die een dermate gruwelijk misdrijf hebben gepleegd dat ze moeten verbannen worden uit de samenleving. Het gaat bijvoorbeeld om misdadigers zoals Dutroux of Fourniret.