Di Rupo en Somers bespreken toekomst van de regering

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft woensdag in zijn thuisbasis Bergen VLD-voorzitter Bart Somers ontvangen.

Belga

Op de agenda stonden bezoeken aan een aantal bedrijven. Het gespreksonderwerp was de toekomst van de paarse federale regering en haar "stabiliteit".

Het PS-kopstuk benadrukte, in het Nederlands, de inspanningen die Wallonië levert voor de economische heropleving van het gewest. Zijn liberale collega herhaalde, in een mix van Frans en Nederlands, zijn positieve reactie op de aankondiging van het Marshall-plan. Het herstel van Wallonië is ook van belang voor Vlaanderen. Het is ook belangrijk dat het plan in de komende weken en maanden kan worden ondersteund door een "federale sokkel", aldus Somers. Hij benadrukte daarbij de noodzaak van nieuwe lastenverlagingen.

Indien men de lasten verlaagt, zal dat een impact hebben op de inkomsten van de sociale zekerheid, herinnerde Di Rupo. Daarom zal dus moeten worden gekeken naar welke andere mogelijkheden er zijn om de bestaande maatregelen zodanig uit te breiden dat arbeid niet extra wordt belast, aldus nog de PS-voorzitter. Beide partijvoorzitters zegden optimistisch te zijn over het vinden van een oplossing in het eindeloopbaandebat en de herfinanciering van de sociale zekerheid.