Japanse geleerden maken eerste foto van levende reuzeninktvis

Japanse onderzoekers hebben vorig jaar voor het eerst foto's kunnen maken van een levende reuzeninktvis.

AP Ned

Dat hebben zij bekendgemaakt in het woensdag uitgekomen Britse tijdschrift Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Tsunemi Kubodera, een onderzoeker van het Japanse wetenschapsmuseum, was al jaren naar reuzeninktvissen op zoek toen hij en zijn onderzoeksteam vorig jaar een exemplaar van acht meter aan de haak sloegen. Zij hadden zich laten leiden door een school potvissen, omdat ze wisten dat die reuzeninktvissen eten.

Vlakbij het eilandje Chichijima, bijna duizend kilometer ten zuidoosten van Tokyo, was het raak. Met de camera waaraan de lijn met het aas was bevestigd konden zij vastleggen hoe de reuzeninktvis op een diepte van zes- tot negenhonderd meter zijn acht meter lange tentakels naar het aas uitstrekte, het naar zich toehaalde en er opgerold als een bal mee vandoor probeerde te gaan. Ook de vier uur durende strijd van het dier om zich van de lijn los te rukken werd gefotografeerd. Dat ging met zoveel geweld gepaard dat een van zijn tentakels werd afgesneden en door het team kon worden opgevist.

Reuzeninktvissen zijn eigenlijk pijlstaartinktvissen en dragen de wetenschappelijke naam Architeuthis. Eeuwenlang figureerden ze in de literatuur en zeemansverhalen als mythische zeemonsters. Zij kunnen zestien meter lang worden en zijn daarmee de grootste ongewervelde dieren ter wereld. Tot nu toe waren alleen een paar dode exemplaren aangetroffen in vissersnetten.