NASA herneemt controle over Internationaal Ruimtestation

De NASA staat opnieuw in voor de vluchtleiding van het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft de gezaghebbende site space.com gemeld. De orkaan Rita, die de stad Houston in Texas bedreigde, had ervoor gezorgd dat de Russen tijdelijk de missie van het complex dienden te leiden.

Belga

Toen de orkaan Rita midden vorige week Texas begon te naderen, besliste de NASA het Johnson Space Center (JSC) in Houston te sluiten. Het JSC is al decennia zowat het zenuwcentrum van de Amerikaanse ruimtevaart en omvat onder meer ook de vluchtleiding van het ISS. Door de sluiting diende het Russische vluchtleidingscentrum Tsoup, even buiten Moskou, de missie tijdelijk in de gaten te houden. Dat was voor het eerst sinds oktober 2002. De NASA nam de controle maandag om 16.00 uur Belgische tijd weer over, aldus space.com op gezag van een woordvoerder van het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

Doordat Rita zich anders ontwikkelde dan verwacht, leed het JSC maar beperkte schade. De omvang is nog niet geheel duidelijk. Eerder deze maand liep de fabriek nabij New Orleans, waar de externe tank voor de spaceshuttle wordt vervaardigd, vrij ernstige schade op door de orkaan Katrina. De werkzaamheden zijn daar maandag in beperkte mate hervat. Het Stenniscentrum in Mississippi, waar motoren van de shuttle worden getest, is niet beschadigd geraakt.

De twee bewoners van het ISS, de Russische veteraan Sergej Krikaljev en de Amerikaan John Phillips, bereiden zich ondertussen voor op de komst van hun opvolgers. William McArthur en Valeri Tokarev vertrekken zaterdag op Bajkonoer met de Sojoez TMA-7, met als gezelschap de derde ruimtetoerist, de Amerikaanse zakenman Gregory Olsen.