Massarijk sterrenstelsel in zeer jonge kosmos ontdekt

Amerikaanse astronomen hebben bekendgemaakt een sterrenstelsel te hebben ontdekt dat is ontstaan in de prille beginperiode van het universum. Het is ook acht keer zo massief als onze Melkweg.

Belga

De astronomische gemeenschap is verrast door de grote massa en de maturiteit van dit sterrenstelsel, op een moment dat de kosmos (die naar schatting 13,5 miljard jaar oud is) nauwelijks 800 miljoen jaar oud was.

"Wij hebben dit sterrenstelsel ontdekt op de meest verwijderde afstanden, waar andere reeds ontdekte sterrenstelsels nog jong en klein zijn", legde Bahram Mobasher van het Space Telescope Institute uit. "Maar in de plaats daarvan hebben wij aanwijzingen dat dit sterrenstelsel merkelijk ontwikkeld en veel massiever is. Dat is een grote verrassing".

Totnogtoe meenden wetenschappers dat de eerste sterrenstelsels, in de beginperiode van het universum, veel minder sterren bevatten dan de later gevormde sterrenstelsels, zoals onze Melkweg. Volgens professor Richard Ellis van Caltech lijkt de ontdekking erop te wijzen dat een groot deel van de sterrenstelsels zich eerder heeft gevormd dan gedacht. Ellis maakt deel uit van het team dat de vondst deed met de Spitzer-telescoop van de NASA en de Amerikaans-Europese Hubble Ruimtetelescoop.

"Dit sterrenstelsel is een zeer revelerend object", voegde de professor in de astronomie eraan toe. "Alhoewel het universum nog maar zes procent van zijn huidige leeftijd had, had het reeds een massa sterren acht keer zo groot als de Melkweg". Het sterrenstelsel werd verschalkt tussen ongeveer 10.000 andere in een klein hoekje van de kosmos dat de naam "Hubble's Ultra Deep Field" draagt.