Toestand dolfijnen in Boudewijn Seapark is zorgwekkend

De toestand van de dolfijnen in het dolfinarium Boudewijn Seapark in Brugge is zorgwekkend.

Belga

Dat zegt de Amerikaanse zeezoogdierengedragsbiologe Toni Frohoff, die woensdag op vraag van dierenrechtenorganisatie Gaia haar bevindingen uiteenzette in Brussel.

Frohoff trok naar het dolfinarium en observeerde er de show met dolfijnen gedurende vier uur en dat gespreid over twee dagen. "Zelfs na vier uur observatie was het voor mij duidelijk dat de situatie voor dolfijnen er erg slecht is."

Volgens Frohoff, die al meer dan twintig jaar het gedrag van dolfijnen observeert, onder meer in opdracht van diverse internationale overheidsinstanties, is het Boudewijn Seapark dolfinarium het meest lawaaierige van al de dolfinaria die ze ooit bezocht. "De muziek is er veel te luid en tijdens de show wordt het publiek nog aangemoedigd om luider te applaudisseren. De oren van dolfijnen zijn veel gevoeliger dan die van een mens", zegt Frohoff, die zegt dat sommige dieren zelfs onder water duiken om te "schuilen" voor het lawaai.

Maar dat is niet het enige waar de gedragsbiologe zich zorgen over maakt. De bassins in het dolfinarium zijn volgens haar te klein, de verlichting is er ontoereikend, er is een groot gebrek aan omgevingsverrijking en de educatieve programma's met de dolfijnen zijn bedenkelijk. Daardoor lijden de dolfijnen aan allerlei spanningen en chronische en acute stress en is er abnormaal veel agressie en gestoord, abnormaal, gedrag. "Dolfijnen die mekaar wegduwen, happen of met de vin slaan bijvoorbeeld. Of dieren die in cirkels zwemmen, doelloos rondzwemmen, en ga zo maar voort."