Geen terreinwagens meer voor Burundese ministers

De nieuwe ministers en ambtenaren van de Burundese regering mogen geen luxueuze Japanse terreinwagens meer kopen, die overal op het continent aanwezig zijn en die, hoewel ze zeer geschikt zijn voor de Afrikaanse wegen, een soort statussymbool zijn geworden voor de internationale ngo's en politici. Dat maakte het katholieke persagentschap Misna woensdag bekend.

Belga

De nieuwe Burundese president Pierre Nkurunzia heeft via zijn woordvoerder laten weten dat er geen geld meer beschikbaar is voor de aanschaf van het model Land Cruiser Prado van het merk Toyota en dat de reeds aangekochte 4x4's zo snel mogelijk van de hand zullen worden gedaan. De president heeft gezegd dat het huidige budget voor een dienstwagen, tussen de 45.000 tot 70.000 dollar, zal afgezwakt worden tot 8.000 à 10.000 dollar.

"We willen de regeringsuitgaven beperken en het geld gebruiken voor de basisbenodigdheden van de Burundese bevolking", aldus de presidentiële woordvoerder, die zei dat niet enkel de prijs van de wagens weegt op het budget van de Staat, maar ook hun verbruik. "Een enkele Prado heeft een brandstoftank van 118 liter. Twee volle tankbeurten (313 dollar) komen overeen met het salaris van een minister. Dat is geld weggooien".

De Burundese regering zei dat het voorbeeld van Rwanda gevolgd wordt. Ook Kigali heeft onlangs een duizendtal dure dienstwagens in de aanbieding gezet.