CD&V verbolgen omdat De Croo kamerreglement naast zich neer legt

De CD&V-kamerfractie is verbolgen omdat kamervoorzitter Herman De Croo het kamerreglement naast zich neerlegt en niet ingaat op de vraag van de oppositie om premier Guy Verhofstadt vroeger naar het parlement te laten komen.

Belga

"Onaanvaardbaar. Dit gaat niet louter om een procedurekwestie, maar om de plaats van het parlement in ons politiek bestel", luidde het woensdag. De CD&V en de rest van de oppositie eisten dat de politieke rentree dit jaar vroeger zou plaatsvinden: eind september in plaats van begin oktober. Ze beroepen zich daarvoor op artikel 106 van het kamerreglement, dat bepaalt dat de regering in de loop van september al haar beleidsvisie uit de doeken moet komen doen in de Kamer. Het artikel werd de voorbije tien jaar in consensus niet meer ingeroepen.

CD&V-fractieleider Pieter De Crem en kamerlid Paul Tant noemen hun vraag een logische stap, aangezien alle partijen in juni afspraken om de beleidsverklaring eind september al te laten plaatsvinden. Ze wijzen er ook op dat er ondertussen verschillende parlementaire initiatieven zijn geweest - ook van de liberalen - om het parlementair jaar vroeger uit de startblokken te laten schieten.

Dat kamervoorzitter De Croo maandag op de conferentie van de voorzitters besliste de vraag naast zich neer te leggen en het kamerreglement te negeren, schoot bij de Vlaamse christen-democraten dan ook in het verkeerde keelgat. "Het is onuitgegeven dat het reglement niet wordt toegepast. De druk van de premier op de Kamer is heel groot geweest. Op die manier wordt de controle van het parlement op de regering aangetast", stelt De Crem.