David Cronenberg en Viggo Mortensen op rode loper Filmfestival Gent

Regisseurs Mike Leigh ("Secrets and Lies"), David Cronenberg ("Existenz") en François Ozon ("Swimming Pool") zijn enkele van de buitenlandse gasten op het 32ste Filmfestival van Gent, dat plaatsvindt van 11 tot en met 22 oktober.

Belga

Schrijver en regisseur Mike Leigh krijgt op 14 oktober een Special Joseph Plateau Lifetime Achievement Award. Die krijgt hij uit handen van Imelda Staunton, de hoofdrolspeelster uit zijn prent "Vera Drake". Tijdens het festival krijgt het publiek de kans om één van zijn vele psychologisch-relationele films opnieuw te bekijken: "Vera Drake", "All Or Nothing", "Topsy-Turvy", "Career Girls".

Ook producer Alan Ladd jr. mag op 12 oktober een Special Joseph Plateau Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Hij was één van de meest gerespecteerde studiohoofden uit de naoorlogse filmindustrie. Zijn films waren goed voor 150 oscarnominaties en 50 oscars.

De Franse regisseur François Ozon komt op 15 oktober zijn nieuwste film "Le temps qui reste" voorstellen, in het bevallige gezelschap van actrice Jeanne Moreau. In deze film zien we hoe een 30-jarige homo en modefotograaf het onverwachte nieuws krijgt te verwerken dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft.

Uit Canada is er de regisseur David Cronenberg, met de voorstelling van zijn jongste "A history of violence". De held uit "Lord of the rings", Viggo Mortensen (foto), speelt mee in dit familiedrama en zal ook zijn opwachting maken op de rode loper van het Filmfestival.

Voorts zijn er nog de Britse klei-animatiefilmmaker Nick Park (bekend van "Chicken Run") met zijn lange animatiefilm "The curse of the were-rabbit". De Israëlische filmmaker Avi Mograbi stelt zijn film "Avenge but one of my eyes" voor en neemt aansluitend deel aan een debat over de Palestijnse bezetting, georganiseerd door het Actieplatform Palestina.

Andere buitenlanders op de gastenlijst zijn rock & roll-legenden Jerry Leiber en Mike Stoller ("Stand By Me", "Hound Dog"), die op 15 oktober een "Lifetime Achievement Award" krijgen tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards (WSA). Het duo schreef een tiental wereldhits voor onder meer Elvis Presley en componeerde ook de scores van een aantal Presley-films. Eregaste tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards is de Britse componiste Rachel Portman. Portman won ooit met haar soundtrack voor "Emma" (1996) als eerste componiste een Oscar en werd later nog genomineerd voor haar filmmuziek in "The Cider House Rules" en "Chocolat".

De Spaanse steractrice Victoria Abril, die meespeelde in Almodovar's "Atamé" en "Kika", zingt bossa nova in de Gentse Vooruit. Ze doet dat op donderdag 13 oktober. Abril wordt beschouwd als een van Spanjes belangrijskte en grootste actrices. Muziek zit er ook in de hulde aan de 50-jarige componist Zbigniew Preisner, onlosmakelijk verbonden met de films van die andere Pool Kieslowski. Preisner componeerde de muziek voor diens trilogie "Trois Couleurs Bleu", "Blanc" en "Rouge" alsook voor "La Double Vie de Véronique". Hij is op 20 oktober eregast tijdens een concert in de Opera, met uitsluitend Poolse filmmuziek op de pupiter.

Merry Christmas, een oorlogsfilm van de Franse regisseur Christian Carion (Une Hirondelle A Fait Le Printemps), opent het 32ste Filmfestival van Gent. Behalve Carion zal ook de hoofdrolspeelster Diane Krüger ("Troy") aanwezig zijn.